Publicerad: december 14, 2022 SSF

Under årsskiftet 2021/2022 december och januari anmäldes i snitt 95 inbrott i bostäder, fritidshus mm om dagen i landet, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Flest anmälda inbrott sker i storstäderna men sett per 100 000 invånare anmäldes flest inbrott i region Mitt och region Bergslagen. 

Under årsskiftets månader december och januari 2021/2022 anmäldes 5 920 inbrott i bostad, fritidshus mm. Det betyder att det begicks 95 inbrott om dagen. Mörkret tillsammans med att många reser bort under jullovet för att fira jul och nyår med släkt och vänner gynnar tjuven. Tjuven kan då agera osedd och utan risk för att bli påkommen. Det är därför viktigt att tänka till innan man reser bort om så bara ett par dagar.

Jag rekommenderar lampor på timers och att skaffa ett säkerhetsskåp till hemmet för att verkligen minimera risken att bli av med sina värdesaker vid ett eventuellt inbrott, men också för att slippa vara orolig, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Det är inte svårt för en tjuv att se om du är bortrest eller hemma därför kan det vara bra att tänka på följande för att minska risken för inbrott under jul och nyår:

  • Certifierade lås på dörrar, altandörrar och fönster. 
  • Om ni inte redan har fungerande Grannsamverkan, tala om för grannar som är hemma att du ska bort då kan dom hålla ett extra öga på ditt hus/lägenhet. 
  • Städa inte för mycket! Låt det se ut som att du är hemma. 
  • Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller så inte huset står helt nedsläckt.  
  • Lås in värdesaker och id-handlingar, t ex passet, i säkerhetsskåp – det finns inga ”bra ställen” som tjuven inte hittar.
  • Ha lås på din brevlåda så att obehöriga inte kan ta din post och skaffa en digital brevlåda.
  • Montera en låskåpa eller säkerhetsbrevlåda på insidan av dörren om du bor i lägenhet så att tjuven inte kan öppna med en ”slunga” genom brevlådeinkastet. 
95 inbrott om dagen under julledigheten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *